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Franco Lodato







‘O Contadino

‘O contadino fa nà vita e’ stiente,
se sceta ogni mattina a stessa ora,
c’à zappa ‘ncoppa a’ spalla, s’incammina
p’arrivà a terra prima cà fa’ jiuorno.

Strada facenno, quante penzieri tène
vère ‘e stelle, e ‘a luna cà tramonta
pe capì ‘o tempo si è buono
e stà jiurnata c’adda fa.

Tène ‘a fatica ca ‘nce supera i capilli,
nà terra abbandonata, fra rusti e calavrici
nun se spaventa, se fa anema e coraggio
‘nce manca ‘a forza, ma tène ‘a volontà.

Mano a mano, cà ‘o cielo, se schiarisce
accummencia a zappà ‘a terra, c’à acquazzima,
cu st’erba grossa, ‘o cazone s’è bagnato
aspetta ‘o sole c’à l’adda asciuttà.

Tra nà zappata e n’ata, schiana ‘a terra
sona ‘a campana ‘ncoppe ‘o campanile
Aiza l’uocchi n’cielo, e se fa ‘a croce
ringrazia a Dio, pè stà jiurnata e’ sole!

Stà sulo, sulo dint’a sta campagna
c’à taglia aperta, miezz’a massaria
‘o pettirosso attuorno,’o tène compagnia,
aspettanno nù vermezzullo frisco po’ mangià.

Ogni tanto, s’appoggia ‘ncoppa ‘a stila
se sputa miezze ‘e mane all’improvviso,
mette ‘a capa sotto pe’ zappà
leva primm’ a scorza, e po’à mollica.

S’è fatto tardi, e ‘o tempo vola
Tra na zappata e l’ata, ‘a famma arriva
s’assetta sotto ‘a na pianta ‘e fichi
cù nù vascuotto ‘e pane e na’ butteglia ‘e vino.

Continua ‘a fatica pe tutta sta jiurnata
e vene l’ora cà tramonta ‘o sole,
s’è fatto sera e torna ‘a casa,
tiranno ‘e cosce appresso, miezzo acciso.

Arriva a stiento, a stiento, nnanza ‘a porta,
fa justo ‘a tempo a saglie nù scalino,
annanzo ‘a nu piatto ‘e pasta e nù bicchiero ‘e vino
acala ‘a capa e già ‘o suonno arriva.

Quanta preoccupazioni tène, si pure fila liscio!
Si po’ ‘o Pataterno nce manna nù castigo
cu lampi, tuoni, e quanno nà grannuliata
guaragna ‘a zella, ‘a capa rotta e perde ‘a ‘nnata.

Lodato Francesco 28 febbraio 2005
O’ Vino

Vène dà terra e do munno contadino,
à vita l’è à putà fino a marzo
spannenno ch’ ‘e turtielli sti filati:
a spallera, a barbetella e a pergolato.

‘A primmavera è quasi accumminciata,
e pure ‘a pota è pota è maggio l’aggia fa,
pè fa spazio ‘o sole, l’aria e ‘o viento,
e pè vedè l’uva comma sta.

‘A verderame, l’aggia preparata,
e ‘o zurfo cò mantice aggio menà
pè tutta l’estate. E vène S. Francisco,
‘a vennegna cò panaro, cò cupiello e cò canisto.

‘Nda cantina è tutto sistemato,
l’uva dinto ‘e tini è in ebollizione
a secco, doce e a fermentazione
si vuò nù bicchiere ‘e vino bbuono.

Chiene, chiene, botti, barili e damiggiane
cò torchio cà cannella e cò cappuccio
faticanno comme ‘o pazzo pè na semmano.
E arriva S.Martino: tutto è diventato vino!

Grazie ‘o mestiere contadino
chillo ca stà in città se po’ beve ‘o vino.
Chi nù bicchiere, chi nù litro a pasto
e chi pe nun esagerà, pure tre fiaschi.

Francesco Lodato